KHASIAT KEREPEK UBI KAYU

Kerepek Ubi Kayu

Kelebihan Ubi Kayu:
Ubi kayu mempunyai hampir 2x ganda kalori berbanding kentang. Ubi kayu kaya dengan kanji.Setiap 100 gram ubi kayu mempunyai 160 kalori. Kalori ini datangnya dari kandungan sukrosa yang tinggi dalam ubi kayu.
Ubi kayu rendah lemak dan protein berbanding bijirin dan kekacang. Walaubagaimanapun ubi kayu mempunyai protein yang lebih berbanding sumber makanan tropika lain seperti keladi, kentang dan lain-lain.
Seperti juga ubi lain,ubi kayu adalah bebas dari gluten. Gluten bebas kanji digunakan dalam persediaan makanan khas untuk pesakit yang mempunyai sakit berkaitan dengan usus.

Isi ubi kayu adalah sumber protein pemakanan dan vitamin K. Vitamin K mempunyai peranan yang penting dalam membina jisim tulang dengan menggalakkan aktiviti osteotrophic dalam tulang. Ia juga berperanan dalam merawat penyakit Alzheimer dengan mengehadkan kerosakan neuron didalam otak.
Ubi kayu juga adalah sumber utama beberapa mineral penting seperti zink, magnesium, tembaga, besi dan mangan.Disamping itu, ubi kayu mempunyai kalium 271 mg bagi setiap 100 gram hidangan atau 6% daripada RDA. Terdapat juga kandungan potassium yang merupakan satu komponen penting dalam sel dan cecair badan untuk membantu mengawal kadar degupan jantung dan tekanan darah.